Värmen inkopplad igen

Nu är värmen åter inkopplad i hela området. Det som återstår att göra är att imorgon återställa brunnen och marken runt den. Kommunen meddelar att de räknar med att kunna slutföra asfalteringsjobbet inom cirka två veckor.

Det finns stora mängder luft i systemet nu, får ni ingen värme behöver ni alltså lufta era radiatorer. Luften samlas högt upp, så glöm inte handdukstorken om ni har sådan inkopplad på värmeslingan.

Eftersom det är milt ute så kommer inte radiatorerna bli särskilt varma. Detta är helt normalt.

Uppdatering värmen

Dagens aktivitet bestod i att inventera vilka delar som behöver anskaffas och lägga upp en plan för vilka olika hanterverkare som behöver anlitas. Delarna är nu anskaffade och två, tre meter av gången kommer grävas upp imorgon bitti, varefter VVS-gänget kan utföra sitt arbete. Därefter ska rören isoleras och slutligen ska systemet driftsättas.

Vi är hoppfulla att värmen är återställd inom några dagar.

Reparation påbörjas tisdag

Imorgon bitti påbörjas inspektion och reparation av läckan i värmesystemet. Det innebär att området runt den aktuella brunnen i gången utanför länga två sannolikt kommer behöva grävas upp.

När skadan inspekterats bör vi kunna få en uppfattning om när felet kan vara åtgärdat.

Läcka hittad!

Under förmiddagen har några tappra grannar letat läcka länga upp och länga ner. Detta gav resultat då vi hittade en läcka som vi tror är roten till vårt problem med värmen. I gången utanför länga två finns en brunn, som innehåller ventiler som gör att man kan tappa ur värmesystemet. Ett av rören läcker det kraftigt ur.

Vi väntar nu på VVS-kompetens som kan bedöma vilka åtgärder som nu behöver ske, och återkommer när vi vet mer.

Läckan under tryck.

Behöver hjälp – torsdag

Som tidigare kommunicerats kommer nästa steg i felsökningen att ske kommande torsdag. Vi kommer då skicka ut hetvatten på jämna nummer och med hjälp av värmekamera försöka hitta den (förmodade) underjordiska läckan. Det vi samtidigt vill göra är att krypa igenom längorna för att säkerställa att det inte finns något läckage i våra krypgrunder. Här behöver vi hjälp från våra medlemmar! Det vi behöver är arbetsklädda personer (gärna med ficklampa) som kan tänka sig att krypa genom grunderna och inspektera ledningarna. Räkna med att jobbet kräver större delen av förmiddagen. Även personer som inte kan krypa är välkomna, då vi kan behöva personer som hjälper till gå ärenden och agera budbärare. Av övriga förväntar vi oss att ni meddelar oss om ni ser vatten tränga upp någonstans, hör forsande vatten eller gör andra observationer som ni tror har med vårt problem att göra.

Om vi mot förmodan inte skulle hitta läckan så är vår plan att söka vidare på lördag eller söndag. Om detta skulle bli aktuellt så återkommer vi.

Sammanfattningsvis:
Ni som kan, anslut er vid Miljöhusen klockan åtta på torsdag morgon, arbetsklädda med ficklampa. Även ni från udda nummer (samt ungdomar) är så klart välkomna!

Meddela gärna er närvaro genom att skriva en kommentar nedan (klicka på det här inlägget först).

Felsökning i veckan

Som ni i jämna längor märker så har vi fortfarande ingen värme i vårt system. Status är den att vi behöver specialkompetens för att hitta läckaget, som finns någonstans längs värmeledningen. Vi har fått tag i en tekniker som kommer hit på torsdag och felsöker med värmekamera.

Vi inser naturligtvis att det börjar bli kallt i husen och jobbar intensivt med att hitta och åtgärda felet. Vårt tips är att stänga ventiler och se till att tätningslister i fönster och dörrar fungerar som de ska. Särskilt vid kraftig vind blir det drag genom husen som kan minskas genom dessa åtgärder.

Vi återkommer när mer info finns.

Uppdatering – värmen delvis återställd

Idag har vi haft en servicetekniker på plats. Han kunde konstatera att det saknas tryck i värmeslingan, ett tryck som han inte kunde få upp trots att han fyllde på systemet. Slutsatsen han drog var att det är läck i systemet, och arbetshypotesen är då att det finns ett samband med asfalteringsjobbet på jämna nummer.

Det som är gjort nu är att jämna nummers slinga är avstängd, medan udda nummers slinga är inkopplad vilket gör att värmen på udda nummer är återställd. Notera dock att det finns mycket luft i systemet så ni behöver lufta era radiatorer för att få värme, främst då på övervåningen (glöm inte handdukstorken om sådan finns inkopplad, luften samlas på högsta punkten).

Dagens arbete kan även medföra ett svagt brunfärgat vatten, detta är ofarligt och kommer sköljas ut när förbrukningen ökar framåt kvällen. Om missfärgning kvarstår imorgon förmiddag får ni gärna kommentera det här inlägget, skriv då vilken adress det gäller så att vi kan skapa oss en bild av omfattningen.

Nästa steg blir nu att finna och åtgärda läckan. Vi är i dialog med kommunen och entrepenören angående detta och återkommer när mer information finns.

Uppdatering – värmen

Under dagen har vi felsökt värmeanläggningen. Vi tror att felet är att styrningen till en ventil inte fungerar som den ska, vilket gör att värmen inte släpps på. För att åtgärda detta behöver vi få hit en servicetekniker. Vi hoppas att felet är åtgärdat inom några dagar.