Värme o varmvatten

Vi har nu haft det ”nya” systemet i drift ett tag och det har fungerat om än med en del brister. Några av er har hört av sig, och tycker att elementen inte blir varma eller bara del av elementen.

Den nya värmeväxlaren styr flödet och temperaturen på fjärrvärmen baserat på utomhustemperaturen. Vid yttertemperaturer över 17 grader så stänger pumpen av automatiskt. Temperaturen på fjärrvärmen styrs vid lägre yttertemperaturer enl. en förinställd kurva. Ju kallare ju mer värme. Just nu är det vanligt med dagstemperaturer runt 10-15 grader. Då är temperaturen på vattnet som distribueras drygt 30 grader, och elementen kan upplevas som kalla men värmer likafullt upp fastigheten. Bästa stället att känna efter om värme kommer in i fastigheten är på de ingående rören i klädkammaren. Passa gärna på att känna på de utgående också, och märk skillnaden däremellan.

För er som installerat nya ventiler o termostater så är dessa inställda efter ett visst schema som vi fått från konsultfirman. Termostaterna är av en typ som stryper vid max 24 grader, vilket skall ge c:a 22 grader rumstemperatur. Att inte alla har bytt till nya ventiler och termostater kan eventuellt påverka flödet hos de som bytt. Vi vet inte men vi följer detta kontinuerligt.

Den förhållandevis varma hösten har gjort att vi inte fått testa anläggningen i olika temperaturer. Vi kommer löpande att justera värmekurvan tills vi får en bra balans mellan komfort och ekonomi.

När det gäller varmvattnet så är en ny cirkulationspump beställd som bör förbättra flödet. Vi kör ut 55 gr i systemet men får endast 42 gr tillbaka. Det borde vara 55 gr ut och 50 gr tillbaka. Detta kan bero på cirkulationspumpen som inte pumpar tillräckligt men det påverkas också av om någon eller några har dåliga blandare.

Vi hoppas denna informationen klargör något. Vi återkommer med mer info.

Styrelsen